Sunday, April 24, 2011

Torres breaks the duck


Saturday, April 23, 2011

Wonder

Is this worth buying?


- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, April 15, 2011

Contoh berita analisis


Jika kita memerhati gambar maskot DAP secara tidak terperinci, memang sudah banyak maksud untuk kita simpulkan mengikut kefahaman dan pengetahuan masing-masing. Di sini saya hendak merungkai maksud yang boleh dikatakan antara mesej yang disampaikan oleh maskot tersebut. Maksud-maksud atau mesej yang disampaikan adalah berkaitan dengan politik sahaja.

MULUT BESAR - Ini menunjukkan mereka yang terlibat hanya pandai bercakap besar dengan menabur janji-janji kosong kepada rakyat. Ia juga menunjukkan kegelojohan atau nafsu golongan yang terlibat untuk melahap segala kekayaan negeri yang diperintah atau bakal diperintah. (Contoh: Pulau Pinang & Selangor)
KEPALA KECIL - Ini bermaksud mereka yang terlibat tidak mempunyai tahap pemikiran yang luas dan lebih berfikiran pendek. Secara lojik kepala kecil bermaksud otak pun kecil. Maka, kapasiti untuk berfikir juga amat terhad dan tidak dapat berkembang.
SAYAP & EKOR KECIL - Ini menunjukkan mereka yang terlibat tidak mempunyai wawasan dan cita-cita tinggi. Tidak mempunyai kemampuan untuk memajukan diri serta rakyat. Tidak dapat membawa rakyat ke arah masa depan yang cerah. Mengikut anatomi burung yang normal, sayap dan ekor seekor burung harus lebih besar manakala badannya pula lebih kecil. Ini kerana sayap dan ekor merupakan anggota badan yang paling penting bagi seekor burung iaitu untuk terbang tinggi dan menuju satu destinasi.
KAKI PENDEK - Ini bermakna DAP tidak dapat membawa kita ke satu arah masa depan yang lebih jauh dan cerah. Kalau pun dapat, ia memerlukan masa yang lama dan ia juga berkait rapat dengan deskripsi seperti dinyatakan diatas. Dan mengikut anatomi burung normal, kaki juga memainkan peranan penting untuk membantu seekor burung terbang dan mendarat dengan selamat. Ini menunjukkan DAP tidak dapat menjamin masa depan yang baik kepada rakyat khususnya di Sarawak.
Kesimpulan dari pemerhatian kita ini, boleh dikatakan DAP adalah satu parti yang tidak berkemampuan dan tidak berwawasan. Masa depan rakyat berada dihujung tanduk jika mereka menyokong para pemimpin DAP tidak kira bangsa dan agama. Akan tetapi, setiap individu ada hak dan terpulanglah siapa yang mereka pilih asalkan ia berbaloi. ADAKAH IA BERBALOI???

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, April 09, 2011

Green Time


Which one should I pick?- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, April 02, 2011

Pulihkan minda anda

Seks bantu proses pulih minda suami isteri

Bersama Pakar Urologi Prof Madya Dr Zulkifli Md Zainuddin, Ketua Unit Urologi, Pusat Perubatan UKM, Cheras.
tanyadrxy@bharian.com.my
2010/07/17

Soalan:

SALAM sejahtera, doktor. Saya sudah mendirikan rumah tangga hampir 12 tahun lalu. Masalah saya, sekarang saya mengalami keinginan melakukan hubungan seks dengan isteri terlalu kerap, malah hampir setiap hari.

Apakah ini mendatangkan masalah kesihatan kepada diri saya dan isteri?

Ingin Tahu

Jawapan:

SAUDARA, hubungan seks yang kerap walaupun pada kadar setiap hari, tidak akan menimbulkan apa-apa kemudaratan. Hubungan seks dianggap satu proses pemulihan (healing) yang baik untuk minda dan tubuh badan.

Berikut ialah beberapa kelebihan melakukan hubungan seks:
1. Sejenis senaman.

Hubungan seks ialah salah satu bentuk aktiviti fizikal. Ketika hubungan berlaku, berlaku pelbagai perubahan fisilogi yang berlaku dalam badan seolah-olah seperti seseorang lelaki sedang menjalani aktiviti senaman.

Contohnya, semasa hubungan seks, tahap kadar pernafasan akan meningkat. Peningkatan pernafasan dan pernafasan yang dalam akan meningkatkan tahap oksigen dalam badan dan boleh memperbaiki sel-sel yang rosak. Kapasiti paru-paru juga akan meningkat. Begitu juga dengan degupan jantung, ia akan meningkat ketika hubungan seks dan ini akan meningkatkan aliran darah dalam badan.

Ketika hubungan seks, pelbagai otot mengalami kontraksi dan selepas hubungan seks, sering kali saudara dapati saudara letih dan berpeluh. Ini bermakna ada aktiviti fizikal yang membakar kalori berlaku semasa hubungan seks. Dianggarkan, jika saudara melakukan hubungan seks tiga kali seminggu dan setiap kali hubungan memakan masa 15 minit, saudara akan menggunakan 7,500 kalori setahun. Ini umpama saudara berjoging sejauh 120 km. Hormon testosterone yang dikeluarkan ketika hubungan seks juga akan meningkatkan kekuatan otot dan menguatkan tulang.

2. Penawar kesakitan.

Semasa hubungan seksual, sejenis hormon yang dipanggil ‘endophine’ akan dirembeskan. Hormon endophine ini mempunyai fungsi melegakan kesakitan dan sejenis hormon penahan sakit.

Satu kajian dijalankan menunjukkan semasa hubungan seksual terutama semasa orgasma, seseorang tidak akan merasa kesakitan dan selepas hubungan seksual, kesakitan ringan akan berkurangan.

3. Perlindungan kepada kelenjar prostat.

Sebahagian besar dari cecair yang dikeluarkan semasa ejakulasi datangnya dari kelenjar prostat. Hubungan seks yang kerap dapat membantu meningkat produksi cecair yang baru serta dapat mengeluarkan cecair yang berada dalam kelenjar. Jika ejakulasi lama tidak berlaku, akan terjadi pengumpulan cecair dalam kelenjar dan ini boleh menimbulkan inflamasi atau keradangan pada kelenjar prostat.

4. Pengurangan risiko mendapat masalah mati pucuk (ED)

Lima puluh peratus dari lelaki yang berumur lebih dari 40 tahun akan mengalami masalah mati pucuk. Salah satu langkah pencegahan ialah dengan kerap melakukan hubungan seks.

Semasa proses ereksi berlaku, banyak darah dari arteri akan dipamkan ke batang zakar dan darah ini akan membawa oksigen dan nutrien kepada tisu batang zakar.

Proses ini akan mengekalkan kesihatan batang zakar dan ketegangan batang zakar.

5. Mengurangkan stress.

Sudah terbukti dari segi kajian saintifik bahawa hubungan seks yang kerap dapat mengurangkan stress. Ini adalah kerana semasa hubungan seks, badan akan menghasilkan dopamine iaitu sejenis kimia dalam badan yang boleh mengurangkan stress.

Sejenis kimia lagi yang dikenali sebagai oxytocin, juga dirembeskan dan hormon ini bertindak sebagai hormon yang memberi kesan kelegaan serta kesan positif terhadap keinginan dan nafsu seseorang lelaki.

6. Lain-lain kelebihan.

Kajian di negara Barat menunjukkan hubungan seks yang dinikmati dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, mengurangkan sakit kepala, mengurangkan kemurungan serta dapat memberi kebaikan pada otot dan sendi. Selain itu, hubungan seks juga dapat mengukuhkan hubungan dan mengeratkan kasih sayang antara pasangan suami-isteri.

Anda musykil atau bimbang masalah kesihatan boleh menjejaskan kelakian diri? Dr Zulkifli akan memberi pandangan dan membantu menyelesaikan masalah anda. Hantarkan soalan kepada Pengelola Ruangan Tanya Doktor, XY - Ikon Lelaki, Berita Harian Sdn Bhd (BHSB), Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel tanyadrxy@bharian.com.my.


- Posted using BlogPress from my iPad