Friday, August 20, 2010

Gulai kawah tulang rusuk umbut pisang







Bahan-bahan

500 g umbut batang pisang (isi yang paling dalam.Potong 1/2 jengkal)
1 kg tulang rusuk lembu (potong kecil)
2 paket serbuk kari daging
500 ml santan
1 tangkai daun kari
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 ulas bawang merah (kisar halus)
6 ulas bawang putih (kisar halus)
1 inci halia (kisar halus)
2 sudu besar cili boh
Sedikit air asam jawa
Minyak utk menumis
1 gelas air
Garam, gula secukupnya.

Cara memasak

Panaskan Minyak. Tumiskan bahan kisar dengan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang hingga wangi.

Bancuh rempah kari dengan air dan cili boh. Masukkan kedalam bahan yang telah ditumis tadi dan masakkan hingga rempah pecah minyak.

Masukkan santan dan kecilkan api. Masukkan pula tulang dan batang pisang.Biarkan mendidih dan batang pisang empuk.

Tambahkan air asam, garam, gula secukupnya. Masak sebentar. Siap untuk dihidang.


- Posted using BlogPress from my iPhone